13 Reasons Why

Wow, dat lijkt wel het enige woord om mee te beginnen. 13 Reasons Why is echt een steengoede, maar ontzettend heftige serie. Je zult er inmiddels ongetwijfeld wel over gehoord hebben of allang klaar zijn met kijken. Daarom ga ik je niet overtuigen om te kijken, want als dat doet de rest van de wereld al. Ik ga je vandaag voluit vertellen wat ik van de serie vind.

17504945_907848369317752_7533834314771864878_o.png

Deze serie is zo goed om verschillende reden. De boodschap, het verhaal, de personages, de uitvoering, het acteerwerk. In het geheel is deze serie ijzersterk en met de afleveringen wordt het intenser en heftiger. Hannah neemt ons mee terug in de tijd naar de 13 redenen waarom zij zelfmoord heeft gepleegd. En wij zien het heden door Clay en andere betrokkenen.

Vanaf hier ben je gewaarschuwd voor SPOILERS!

In het begin van de serie zijn de redenen nog niet heel erg, maar langzaam aan zie we hoe deze gebeurtenissen Hannah heel erg alleen maken en wij worden achtergelaten met meer nieuwsgierigheid naar de rest van het verhaal. Dat wordt alleen maar meer door Justin en Jessica die al hinten naar wat er nog gaat komen. Het mysterie is ook iets wat deze serie zo goed maakt, want ik wilde echt weten wie er nog meer op de tapes zouden verschijnen. Net als iedereen wat ik rete benieuwd naar de tape van Clay.

Justin is nummer één, het vriendje wat een foute foto maakt en laat verspreiden door de school. Daarna zijn Jessica en Alex aan de beurt, wie begonnen als Hannah’s eerste vrienden en haar door wat roddels lieten vallen. Het betitelen van Hannah als beste Ass helpt de situatie nou ook niet echt vooruit. Vervolgens is Tyler wie onder andere Hannah stalkt met zijn fototoestel. Om hem te betrappen verzint Hannah met Courtney een list, wat uitloopt in een foto van Hannah en Courtney zoenend. Ook deze gaat de school rond en op Courtney’s tape horen we dat zij de roddels over Hannah alleen nog maar erger maakt.

Terwijl dit gaande is zien we ook hoe Clay reageert op de tapes, wat het alleen nog maar echter maakt. Tyler is de eerste die Clay terugpakt, door een foto van zijn naakte kont te verspreiden. Ook zien we Tony die Clay lijkt te achtervolgen en ook allemaal mysterie met zich meer draagt. Dan zijn de stukken met Hannah’s ouders zo sneu om te zien. Ze hebben geen idee waarom Hannah haar leven beëindigde en hebben daarom de school aangeklaagd. Ook Clay’s ouders zijn bezorgt, want hij gedraagt zich ook zichtbaar anders.

De volgende tape is Marcus, wie het voor Hannah nog even extra duidelijk maakt hoe sommige jongens in elkaar zitten. Zach haalt voor Hannah het enige positieve uit haar leven weg, door haar complimenten te stelen uit de les. In deze aflevering krijgt Clay ook zijn hallucinaties en dat vond ik echt hart verscheurend om te zien. Hij bekrast te auto van Zach en kan het niet meer opbrengen om door te luisteren. Hij geeft de tapes terug aan Tony en is er klaar mee. Maar Tony overtuigd hem verder te gaan, door te vertellen dat hij de persoon is die Hannah de tapes gaf en dat hij naar haar huis ging vlak naar de zelfmoord. Ondertussen horen wij wel tape 8, van Ryan wie Hannah’s intieme gevoelens bloot geeft aan de hele school.

Tape 9 is waar het echt heel erg heftig wordt. Hierbij gaat het namelijk niet alleen nog maar over zelfmoord, maar komt ook verkrachting aanbod. Dit zien we al als waarschuwing voor de aflevering. Arme Hannah maakt mee hoe Jessica wordt verkracht door Bryce, terwijl Jessica zo dronken is dat ze het niet beseft. Dit was waar Justin en Jessica zo bang voor waren. Justin heeft Jessica verteld dat Hannah loog, terwijl hij de gene is die Bryce niet stopte. Echt super heftig.

Tape 10 werd ook een ander mysterie onthult, Jeff. We hebben Jeff eigenlijk alleen maar in flashbacks gezien, wanneer Clay hem bijles geeft of Jeff juist Clay weer helpt in zijn social life. Er was al eerder gezegd dat er in het schooljaar al 2 studenten waren verloren, eentje Hannah natuurlijk. Maar pas toen de vooruitblikkende beelden op het auto ongeluk kwamen, werd het voor mij duidelijk dat Jeff de tweede was. Iedereen dacht dat hij dronken achter het stuur zat en dat dat hem fataal was geworden. Maar in deze aflevering blijkt dat Sheri eerder die avond een stopbord omver reed, op het kruispunt van het ongeluk, wat Clay en Hannah laat twijfelen aan wat de echte oorzaak was.

We zijn nog niet klaar met de avond van het feest van Jessica, want ook Clay zijn tape heeft daarmee te maken. Dit is de avond waarop Clay eindelijk wat met zijn feelings voor Hannah deed, maar Hannah was zo beschadigd door alle eerdere aanrakingen met jongens, dat ze hem flipt. Ze raakt helemaal in paniek en stuurt Clay weg. Het is zo hartverscheurend om te zien hoe Clay hier op reageert. Hij voelt zich zo schuldig. Dat terwijl het niet eens zijn schuld is. Ook zien we hoe Jessica er eindelijk achter komt dat ze daadwerkelijk is verkracht en ook dit was hartverscheurend.

De een na laatste tape is voor Bryce, Hannah beschrijft het als de ergste dag van haar leven. Door de waarschuwing vooraf is al te voorspellen wat er gaat gebeuren. Hannah verliest een hoop geld van haar ouders en is zo verslagen dat ze besluit een wandeling te maken die haar uiteindelijk lijdt naar een feestje bij Bryce thuis. Ze beland in de Hot Tub en blijft daar tot het feest voorbij is. Uiteindelijk is ze alleen over en komt Bryce bij haar. Dit is het moment dat ook Hannah wordt verkracht. Die arme meid, na alles moet ze dit ook nog mee maken. Ondertussen is Clay ook naar Bryce toe gegaan om een bekentenis op te nemen. Bryce laat duidelijk merken dat hij het geen verkrachting vindt. Clay wordt in elkaar geslagen en getrapt, maar het lukt hem wel de bekentenis te ontfutselen en op te nemen. Nu bestaat er een 14e tape.

Ook de rechtszaak tot een climax. De leerlingen op de tapes worden allemaal opgeroepen te getuigen, omdat Hannah’s moeder het papiertje vindt waarop al hun namen aan elkaar zijn gelinkt. Nu wordt iedereen zenuwachtig, want welke gevolgen gaat dit hebben. Sommige willen liegen en zeggen dat Hannah loog, terwijl andere er klaar mee zijn en de waarheid willen vertellen. In de laatste aflevering zien we deze getuigenissen en hoe langzaam aan de buitenwereld duidelijk gaat worden wat er precies aan de hand was. Vooral als Tyler benoemd dat de tapes bestaan en wanneer Tony een usb stick met de tapes aan Hannah’s ouders geeft.

Op de laatste tape vertelt Hannah dat ze het leven nog een kans gaf. Ze zocht hulp bij Mr. Porter, de school counselor. Ze probeerde te omschrijven wat er allemaal mis was, maar dit had niet het effect wat Hannah hoopte. Clay komt ook bij Mr. Porter en legt hem uit wat er die dag in Hannah om ging. In plaats van de tapes aan Bryce te geven, wie de volgende was, laat hij ze achter bij Mr. Porter.

Ook zien we in deze aflevering hoe Hannah de zelfmoord pleegt. We zien hoe ze haar onderarmen doorsnijdt, hoe ze dood bloed en hoe haar moeder haar vindt. Dit was het enige moment waarop ik echt heel erg moest huilen. Eerder waren het wat waterige ogen, maar hier gewoon echte tranen. Wat we ook weten is dat er iemand in zijn hoofd is geschoten. Het einde van aflevering 12 liet lijken dat dit Clay was, maar dat blijkt al snel niet zo te zijn. Langzaam kunnen we namen af strepen tot dat ik het eigenlijk alweer was vergeten. Maar als laatste bom die wordt gedropt, wordt er onthult dat het Alex was die zichzelf heeft geschoten.

De serie (of seizoen?) eindigt met Clay die naar Skye toestapt en haar mee vraagt wat te gaan doen. We zien hen samen met Tony en zijn vriend Brad weg rijden in een auto. Dat terwijl Hannah’s ouders bij de computer zitten en beginnen aan de tapes.

Wat je van deze serie moet leren is dat elke kleine actie consequenties heeft. Misschien geen consequenties voor jezelf, maar dan voor een ander. Je weet niet wat er in iemand anders zijn leven aan de hand is en daardoor weet je niet welk effect jouw acties kunnen hebben. Iets onschuldigs kan uiteindelijk lijden tot iets wat je van te voren niet had kunnen bedenken. Je weet gewoon niet hoe het loopt. Hoe meer ik hier over na ga denken, hoe verwarder is raak.

Het verhaal van 13 Reasons Why is belangrijk, omdat dit echt een onderwerp is waar meer begrip en aandacht voor moet komen. Volgens mij is dat goed gelukt, want echt iedereen heeft het over deze serie. Ik ben diep onder de indruk en heb zeker wat uit deze serie kunnen halen. Dus iedereen ga door met de rest overtuigen om ook 13 Reasons Why te kijken!

X Renate

Advertenties

Een gedachte over “13 Reasons Why

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s