Throne of Glass

Throne of Glass, wat een insanely goede serie is dit! Hou je van Fantasy boeken en laat je je graag omver blazen? Dan is deze reeks zeker iets voor jou. Vandaag ga ik in ieder geval uitgebreid uitleggen waarom je Throne of Glass zeker moet lezen.

Hier zie je 6 boeken uit de serie. Het eerste boek is Throne of Glass en dan komen Crown of Midnight, Heir of Fire, Queen of Shadows & Empire of Storms (komt in september uit) er komt ook nog een 6e boek wat ook het laatste boek zal zijn. The Assassin’s Blade is een boek bestaande uit 5 kortere verhalen die zich afspelen voor de gebeurtenissen in Throne of Glass.

Celaena Sardothien is de meest gevreesde huurmoordenaar van heel Erilea, maar een jaar geleden is ze opgepakt en veroordeeld naar Endovier om als slaaf in de zoutmijnen te werken. Nu wordt haar een kans aangeboden door de kroonprins van Adarlan om haar vrijheid terug te winnen. Om dat te bereiken moet Celaena mee doen aan een toernooi om de kampioen van de Koning van Adarlan te worden. Ze moet het opnemen tegen andere criminelen, maar tijdens het toernooi worden er ook een op mysterieuze wijzen deelnemers vermoord. 

Dat is even een korte samenvatting van wat je in het eerste boek kan verwachten. Maar er zijn nog meer dingen gaande. De wereld is namelijk best wel complex. Erilea is om het zo te noemen vergelijkbaar met een continent, waarin allerlei verschillende landen liggen. Om dat dit allemaal fictief is kan dat best verwarrend zijn, maar gelukkig is er een kaart van de wereld waarop alles heel overzichtelijk is weergegeven (deze is op google te vinden).
Adarlan is een van de landen en de Koning van Adarlan is bezig met het veroveren van heel Erilea wat hem al goed lukt. Ook heeft de koning magie verbannen vanuit Erilea. Dus er is momenteel geen magie meer in de wereld.

Ons hoofdpersonage is dus Celaena en wat ik zo goed vind aan Celaena is dat ze weet waar ze mee bezig is. Ze is een huurmoordenaar en daardoor heel goed met wapens, alleen moet ze dat in het toernooi verborgen houden. Ze doet namelijk mee onder een alias, zodat niet het hele kasteel (daar vindt het toernooi plaats) weet wie ze is. Maar daarnaast is Celaena getekend door wat er in haar verleden is gebeurd, wat haar voor de rest van haar leven heeft veranderd.
Verder in het verhaal (ook al in het eerste boek) wordt er vanuit meerdere personages vertelt. Dat is vanuit Dorian (de kroonprins), Chaol (de captain of the royal guard) en later ook vanuit nieuwe personages.

Naarmate je verder komt in de serie worden de boeken nog beter, omdat je dan bekender bent met de wereld en personages. Maar ook om andere redenen die ik niet ga vertellen in verband met spoilers. Wat ik je wel aanraad is om de novelles zo vroeg mogelijk te lezen, want daardoor leer je Celaena beter kennen en er wordt nog regelmatig verwezen naar de gebeurtenissen die zich daar in plaats vinden. Je kan heel goed beginnen met de novelles, maar het kan ook prima na Throne of Glass. Wel heb ik gehoord dat er personages uit de novelles terug te zien zijn in Queen of Shadows (deel 4), dus er wordt aangeraden ze voor dat boek te lezen. Maar ik moet deel 4 nog lezen dus meer weet ik ook niet, ik heb ze zelf na Throne of Glass gelezen en daar ben ik blij mee!

Deze serie bevat echt alles. Als eerste en als belangrijkste een ijzersterk verhaal, wat steeds van richting veranderd naarmate je verder komt. Er zit veel spanning in en natuurlijk ook romantiek voor meer dan een man. Ook zijn er veel mysteries die langzaamaan worden ontrafeld.
Zelf moest ik wel echt even inkomen, maar na een paar hoofdstukken zit je er helemaal in en wil je niet meer stoppen met lezen!

Als je de boeken liever in het Nederlands wil lezen dan kan dat ook. Momenteel zijn de eerste 3 delen uit in het Nederlands onder de namen: De Glazen Troon, De Donkere Kroon en Erfgenaam van Vuur. De novelles zijn (nog) niet uit in het Nederlands. Maar hoe je de serie dan ook gaat lezen ik kan hem heel erg aanraden! Echt nu al een van mijn favoriete series ooit!

X Renate

 

Advertenties

2 gedachtes over “Throne of Glass

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s